mandag 16. juni 2014

Da Ulrik kom til verden

Jeg kan jo bare fortsette der jeg slapp forrige innlegg.

AU, men ikke SÅ au. 
Riene kom oftere og oftere, men var ikke så vonde på ettermiddagen. Mens jeg leste nattaeventyr for ungene måtte jeg ha en del pustepauser. Noe ungene synes var veldig gøy for det betydde at lillebror snart skulle ut.

Pappa ringte og lurte på om han rakk et tur til Ikea før de skulle komme. Og med mine erfaringer med lange fødsler så sa jeg at han bare måtte dra til Ikea. Her kom det ikke til å skje noe på leeenge ennå. Men pappa hørte på pustinga mi og avgjorde at han ventet med Ikea-turen. haha.

Okei, dette er vondt.
Og godt var det. For rundt 20.30 begynte det å gjøre veldig vondt. Jeg kunne ikke sitte lengre, måtte opp å gå. Pustet meg godt gjennom riene og hadde heldigvis pauser i mellom. Magnus begynte å pakke fødebagen helt ferdig og var litt stressa. Etter enda en time ringte Magnus foreldrene mine. På tide å komme. På det tidspunktet varte riene lenge. Jeg eller Magnus, husker faktisk ikke, ringte føden og ga beskjed om at vi var på vei. 

Sykehuset!
Vi kom til sykehuset rundt kl 22. Og måtte vente en god stund før vi fikk jordmor og rom. Det var vonde minutter det! Jeg hadde heldigvis fortsatt en liten pause i mellom og det gjorde at jeg var ganske pessimistisk angående åpning. Det hadde tross alt tatt en evighet med de to andre. 

Inn på føderommet. Der hilste vi på Petra og en jordmorstudent som jeg ikke husker navnet på akkurat nå. Hun skulle ha hovedansvaret for oss, med Petra som backup.

De sjekket meg og jeg hadde 6-7 cm med åpning. Hurra! Over halve jobben gjort allerede?! Men.. Da var det for sent med epidural. Og jeg hadde så vondt! Og nå var det ikke mye pause lengre!

Heldigvis sa de at de kunne sette en spinal. Den var bedre enn epidural ifølge anestesilegen. For den fungerte umiddelbart og ville ikke gjøre at fødselen gikk tregere.  Noe epidural kan gjøre. Okei, hit me, tenkte jeg. Og antakelig sa jeg. Jeg pustet godt og var veldig flink. Fikk mye skryt.

Spinalen skulle også gjøre at føttene mine ble helt lammet så jeg fikk ikke gått rundt.

Problemet med spinalen var at den fungerte ikke! Altså, mulig den tok noe av smertene, men jeg hadde fortsatt sterke rier jeg måtte puste meg gjennom. Og ikke hadde jeg problemer med å stå i senga eller gå rundt heller. Jordmoren bare ristet på hodet og sa: Liksom fått spinal du? Ser ikke sånn ut nei....

Hoi, her går det unna!
Vel vel. Det tok litt lenger tid enn forventet å komme til 10 cm. Eller.. Det tok lengre tid enn forventet for jordmødrene. Ikke for Magnus og meg. Og dessuten begynte lillen i magen å bli sliten. Hjerterytmen sank noen ganger. Så de festet en elektrode på hodet hans og Petra fulgte godt med fra pulten sin ute i gangen. 

Plutselig endret smertene seg. De gikk i ett. Det var fortsatt uhyre vondt. Så vondt at man ikke tror man overlever. Men det endret seg sakte til pressrier. Den overgangen var svært smertefull og slitsom. Du vil liksom ikke presse når man fortsatt har "rievondt" på en måte. 

Plutselig ble rommet fullt av folk. De presenterte seg, men gudene vet hva de het. Jeg var ikke akkurat mottakelig for utveksling av høflighetsfraser. Babyen må ut, sa Petra. Han har det ikke bra.

De andre legene/jordmødrene holdt opp føttene mine og jeg skjønte at her var det bare å presse. Jeg tok i alt jeg hadde. Den ungen måtte ut. 

På første press kunne de skimte hodet. Da hørte jeg hun ene si: Okei, hun presser så bra at her trengs ikke jeg. Så jeg går jeg. Hun var nemlig der for å hjelpe til med vakum eller tang hvis det skulle trengs fikk jeg vite i ettertid. 

På andre press kom hodet ut. Og mens vi ventet på tredje rie så sier jeg: Huff, det kjennes ut som det brenner der nede. Hvorpå en av jordmødrene svarer: Du.. Det er ikke så rart....

På tredje press kom resten av kroppen ut. Åh.. Den følelsen. Så ubeskrivelig herlig! Da ligger man i et smertehelvette fra en annen verden i ene øyeblikket. Og i det neste er det hele over. Himmelen åpenbarer seg igjen. Helt fantastisk. Kjenner jeg blir blank i øynene av bare tanken på det øyeblikket smertene endelig var over. 

Ulriken min!
01.15 lørdagsnatta kom lille Ulrik. Med sine 3760 gram og 50 cm. Helt nydelig! Jeg lo da han endelig kom ut. Magnus gråt. Jeg bare lo, for endelig var smerten over og gutten min hadde det bra. Magnus klippet navlesnoren, morkaka kom ut av seg selv (hurra. Den måtte fjernes kirurgisk sist) og jeg slapp unna sying. Ingen rifter :)


De rolige, første timene.
Så var det roligtid på fødestuen. Fire lykkelige timer. Jeg var utslitt, men Ulriken var våken og søkte etter pupp. Så han og jeg lå og kosa oss i fødesenga mens pappaen lå å snorka på "pappasenga". Mat ble servert med det obligatoriske norske flagget. Koselig. Dårlig utstyr?
Så skulle det bestilles portør som skulle frakte oss over til barselhotellet. Jordmorstudenten skulle bare måle metningen i blodet hans. Standard prosedyre. Metningen ble målt til 82%. Alt for lavt. Men hun sa at det rett og slett bare kunne være fordi målingen ble dårlig da han krøllet foten så mye. Hun prøvde flere ganger. Men metningen kom aldri over 88%. Den skal være minst 95% for nyfødte. 

De bestilte legekontroll. De hadde bedre utstyr enn de på føden til å måle sånt og dessuten kunne hun ta den generelle tilstandssjekken som alle nyfødte måtte gjennom iløpet av det første døgnet uansett. Så kunne vi bare slappe av og kose oss på hotellet uten forstyrrelser etter det. 

Hva er galt?
Vi tenkte aldri at det kunne være noe galt. Legen kom og sa at hun ville ta han med på nyfødtintensiven for å sjekke der. Det kunne være fostervann i lungene hans, så de måtte ta røntgen. Han ble jo født veldig fort. 

Så vi labbet ned til nyfødtintensiven. De ville helst ha meg i rullestol, men jeg følte meg i bra form. Trøtt så klart, men i fin form sånn fødselsmessig. 

Nede på nyfødtintensiven målte de og sjekket og tok blodprøver av gutten min. Den lille nyfødte gutten min på bare noen timer. Som så helt frisk ut. De sleit med å få ut blod og flere måtte komme å stikke. De stappet inn en smokk og noe sukkervann og det hjalp.

Mens vi satt der begynte tårene å renne. Noe var galt. Jeg kjente det på hele kroppen. Tre leger og flere sykepleiere hadde ikke holdt på med gutten min hvis de bare mistenkte fostervann på lungene. De testet lenge. Jeg sneik meg ut og ringte mamma fra toalettet. Hylgrein. Klarte å få fram at noe er galt. Han er ikke frisk. De vet ikke hva det er ennå. Mamma prøvde å berolige meg.

På barsel, men uten baby
Røntgen viste ingen fostervann på lungene. Vi måtte opp på føden for å hente tingene våre og få et rom på barsel. Vi var helt apatiske der vi gikk i mellom de nybakte foreldrene med de nyfødte ungene sine. Og der gikk vi. Uten baby. Babyen vår lå nede på nyfødtintensiven med for lav metning i blodet. Hva nå enn det betydde. 

Hjertefeil?
Da vi kom ned på nyfødtintensiven hadde Ulrik fått plass inne på et rom som het Bjørnemor. Der lå han med fire andre barn. Og en svensk barnelege (Lucia) stod der da vi kom inn. Hun sa: Jag tror det er hjartet. 
Hjertet? Tuller du? Det er definitivt det verste jeg kunne høre. Hjertet? Det viktigste organet i kroppen? Og det er noe galt? Hvorfor tror du det? Hva skjer? 

En kardiolog som het Kjersti Bæverjord skulle komme å bekrefte/avkrefte med ultralyd senere på dagen. Men hun skulle komme i 14tiden og vi ble anbefalt å gå å slappe av i mellomtiden. Og jeg måtte pumpe. Nå hadde jeg jo ingen baby som kunne få i gang produksjonen. Slappe av ja.. Jippi. 

Sammenbrudd
På rommet tok jeg en dusj. Magnus ringte sin mor og min far. Forklarte at de trodde det var hjertet, men at de ikke visste helt sikkert ennå. Jeg satte meg ned på stolen i dusjen og gråt. Hulket stille. Trodde jeg. Men Magnus hørte meg. Og kom inn. Der satt jeg med vannet rennende over meg å gråt. Gråt fordi jeg var så redd for den lille gutten min. Gråt fordi han manglet i armene mine. Gråt fordi.. ja. Fordi jeg var utslitt, utmattet og ødelagt. Magnus prøvde å trøste, men hvordan kan man trøste en nybakt mor som nettopp har fått høre at det antakelig er noe galt med hjertet til hennes nyfødte baby?

Vi la oss tett sammen på den lille enkeltsengen. Og sov faktisk en liten time.

Etter duppen følte jeg meg nesten mer sliten enn før. Jeg var hoven i ansiktet av alle tårene. Men de fortsatte å renne så fort jeg våknet. Helt uavbrutt. Det rant mens en jordmor sjekket om livmoren min trakk seg sammen og det rant mens jeg satt å pumpet ut verdifull, tjukk råmelk. Det rant mens jordmoren viste meg hvor jeg kunne oppbevare melka jeg pumpet og det rant mens jeg spiste en brødskive med to andre mødre som strålte av lykke inne på felleskjøkkenet. Vi mennesker har mange tårer. 

Ja, en hjertefeil ja.
Så dro vi ned til gutten vår. Der stod det en intensivsykepleier jeg dessverre ikke husker navnet på. Hun sa at kardiologen hadde vært der. Og hun skulle ringe på henne så hun kunne prate med oss. Jeg ba henne fortelle oss det selv. Kardiologen kunne få forklare detaljene, men vi ville vite det. Var det noe galt med hjertet hans? Hun bekreftet det. Ja, han har en medfødt hjertefeil. Og han må opereres på Rikshospitalet. Innen kort tid. Innen uka.

Sjokket og planleggingen
Jeg sank ned i en stol. For bare timer siden ventet vi på å få komme over på barselhotellet så vi alle kunne kose oss sammen uforstyrret. Også skulle Magnus hente de to stolte storesøskene og vi skulle spise mat sammen i kantina på hotellet. Nå måtte vi forberede oss på en reise til Rikshospitalet hvor de skal åpne den lille gutten min og operere hjertet hans. Kontrastene kunne ikke vært større. 

Kardiologen kom og forklarte at dette burde vært oppdaget på ordinær ultralyd. Da hadde jeg blitt lagt inn på Rikshospitalet tre uker før termin og født der. Og da hadde vi ikke fått dette sjokket slengt i trynet. Hun viste oss på en tegning hva slags feil han hadde på hjertet. Hovedårene inn mot hjertet skal egentlig føre blod til både lungene og kroppen begge to. Som et åttetall. Men hos Ulrik så var årene feil. Den ene forsynte bare lungene med blod og den andre bare kroppen. De jobbet ikke sammen.

Han ble satt på medisiner som skulle holde ductus åpen. Et hull alle er født med som lukkes etter noen dager. Hullet gjorde til at blodet kunne strømme litt i mellom. Vi ble forklart at han hadde det bra. Han har ikke lavere metning enn han hadde i magen, så for han er dette normalt. Men han kan ikke leve lenge sånn. Derfor ble det bestilt ambulanse som skulle frakte han i en stor kuvøse og et legeteam til flyplassen, samt en drosje til meg. Derfra skulle vi ta et fly, luftambulanse - lite fly, til Gardermoen. Derfra var det ambulanse til Rikshospitalet igjen. 

Det var bare så vidt de ville la meg reise. Jeg hadde jo født for under 24 timer og var å regne som barselkvinne. Jeg stod på mitt og sa at jeg var i god form rent fysisk og MÅTTE få være med gutten min hele veien. Jeg fikk lov å sjekke ut meg selv fra barsel. 

Magnus dro hjem til ungene og begynte å ordne med det praktiske. Han og barna skulle reise dagen etter, søndagen, med bil til Oslo. De skulle bo hos foreldrene hans, mens jeg skulle bo på sykehuset.

Jeg prøvde å spise litt mat og pumpet litt mer mens vi ventet på ambulansen som skulle hente Ulriken min. 

Neste innlegg vil omhandle operasjonen og tiden på Rikshospitalet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar